Minska matkostnaderna

Det kan kännas som ett omöjligt uppdrag att minska matkostnaderna utan att behöva leva på nudlar och pasta. Många tror att LCHF är dyrt men det behöver inte alls vara det. Du kan med några enkla knep både spara pengar och äta god och variationsrik LCHF-mat. Först och främst ska du sätta en matbudget. Antingen har du en månadsbudget eller en veckobudget. Avsätt en summa som ska räcka för hela månaden eller för en vecka. Det gör det enklare att hålla koll på pengarna. Sedan ska du leta efter rabatter. Det finns en rabattklubb som bland annat har rabatter på matkassar och om du vill rädda mat genom att handla livsmedel nära utgångsdatum. Det är perfekt om du vill hålla nere kostnaderna.

Planera dina matinköp

När du har en budget ska du planera dina inköp, det bästa är att planera och sedan veckohandla. Håll sedan koll på vad som finns i skafferi, kyl och frys innan du åker iväg och slentrianhandlar. Tänk också på att inte kasta mat i onödan. Att planera veckans mat kanske låter lite tråkigt men genom att i förväg ha tänkt ut vad du ska äta kommer du inte bara att spara pengar utan även tid. Många matinköp görs på eftermiddagen när du är hungrig, trött och stressad. Det brukar sällan bli bra. Du kan komma från butiken med en hel massa som du inte alls tänkt att köpa.

Köp grönsaker efter säsong

Billiga råvaror som du kan använda i dina maträtter är bland annat bönor, linser och kikärtor. De är både goda och nyttiga. Grönsaker som är billiga är exempelvis kål av olika slag, morötter, lök, vitlök och palsternacka. Färska grönsaker är dyrare än frysta. Ett tips är att äta grönsaker efter säsong och det är bättre att köpa en hel kyckling än kycklingfiléer. Fryst och konserverad fisk är billigare än färsk. Du kan också kolla efter nedsatta priser i butiken, bara för att en vara närmar sig bäst före-datum betyder det inte att den inte är ätbar. Äter du mycket nötter kan du köpa osaltade och orostade nötter och försöka dra ner på konsumtionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *