Barn och vitaminbrist eller näringsbrist

Det finns flera anledningar till att det inte rekommenderas att barn blir veganer, vegetarianer eller går på andra typer av dieter. Det kan nämligen leda till att de drabbas av brist på viktiga vitaminer, mineraler och näringsämnen. Som förälder är det viktigt att man ser till att barnet får i sig allt det behöver. Ibland kan man behöva ta till andra knep än att bara lägga upp maten på barnets tallrik.

Att få i barnet grönsaker

Ibland kan det vara så att barnet får för sig att grönsaker inte är gott. Man kan inte kräva att alla ska gilla allt, men några grönsaker bör man äta för att må bra. Om man inte får barnet att äta kan det vara klokt att kontakta till exempel en barnavårdscentral eller sin vanliga husläkare för att få hjälp. Ibland kanske man inte märker att barnet inte äter så mycket grönsaker på hemmaplan. Om skolan märker det och misstänker att barnet inte mår bra hemma kan de dock gå vidare med en anmälan till socialtjänsten och socialstyrelsen i kommunen. I regel krävs det mer än att barnet bara ska vägra äta grönsaker för att en anmälan ska kunna göras, men det kan vara ett startskott.

Vad bör barnet äta?

Ett barn bör äta en allsidig kost. Det betyder att man bör se till att ens barn får i sig ingredienser från alla kostcirkelns delar varje dag. Det är till exempel bra att se till att barnet äter kött, grönsaker och rotfrukter varje dag. Även fibrer av något slag, samt frukt bör ingå i barnets kost.

Att få i barnet det som inte gillas

Om barnet inte gillar grönsaker finns det sätt att få barnet att äta det i alla fall. Man kan inte bara lägga maten på tallriken. Många gånger måste man se till att barnet tvingas äta upp. Om man planerat en efterrätt kan barnet till exempel få hoppa över dessert om grönsakerna inte äts. Om det är så att barnet tidigare ätit grönsaken är det antagligen bara en fix idé att den plötsligt inte är ätbar. Ett annat alternativ är att till exempel riva ner morötter, lök och annat i köttfärssås, grytor, köttbullar med mera. På så sätt kan man enkelt dölja vad som verkligen finns i maten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *