Den perfekta pastan

Pasta har på senare år fått ett dåligt rykte då det är fullt av de till synes ”förbjudna” kolhydraterna. Kända och okända skryter ofta med att inte en endaste kolhydrat nuddat deras läppar på flera år och i jakten på den ultimata bantningsmetoden bannlyses bröd och pasta med en gång. Det är som om pastan är skyldig till allt från övervikt till hudproblem.

Det här är dock ganska orättvist då ny forskning har visat att pastaätare ofta åtnjuter bättre hälsa än dem som inte nuddar livsmedlet. Titta bara på italienarna som har en lång tradition av att regelbundet konsumera pasta och pizza: det går väl knappast att säga att de är särskilt överviktiga eller sjukliga? För dem är det dock en fråga om balans då nyckeln till en god hälsa ligger i att äta en varierad och väl avvägd kost.

Hemligheten är såsen

Enligt Livsmedelsverket innehåller pasta en hel del nyttiga ämnen som B vitamin och fibrer. Anledningen till att många människor anser sig gå upp i vikt av exempelvis spaghetti eller makaroner beror inte så mycket på själva pastan utan snarare såserna. Om du gör en sås på bacon och gorgonzola, grädde och skinka eller köttfärs och spaghetti så blir det självklart en mycket fetare och kaloririkare rätt än om du gör den med grönsaker, örter och musslor, till exempel. Det är med andra ord såsen som gör den stora skillnaden och om du dessutom äter rätten med bröd blir det kaka på kaka. Det är inga problem om du äter så då och då men om det blir varje dag kommer det snart börja märkas på midjemåttet.

Faktum är att du kan göra en oerhört god och nyttig pastarätt med massor av smarriga ingredienser utan att du behöver ha dåligt samvete. Gör en härlig, aromatisk arrabbiata med penne rigate eller en pastasallad med gnocchi från https://www.barilla.com/, eller varför inte välja en glutenfri spaghetti och göra en underbar pesto med basilika och vitlök? Du kan också välja ett fullkornspasta eller en ekologisk fusilli om du vill, och göra en god och proteinrik sås på tonfisk och zucchini.

Om du tränar mycket, särskilt om du sysslar med högintensiv konditionsträning som löpning eller långfärdsskidor, behöver du extra många kolhydrater. Många marathonlöpare brukar ladda med en stor tallrik pasta kvällen innan ett lopp och sedan fylla på lite mer när allt är över. Även om du inte är särskilt fysiskt aktiv kan du njuta av god pasta men gör som italienarna och satsa på små, smakfulla portioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *