Ätstörningar

En sak som det ofta talas om i dag är olika typer av ätstörningar. De finns i flera olika varianter och är ibland svåra att upptäcka. Vilka vanliga ätstörningar finns det?

Anorexi

En vanlig ätstörning är anorexi. Det betyder att man på olika sätt svälter sig själv för att man ska gå ner i vikt. Det kan vara både underviktiga, normalviktiga och överviktiga personer som lider av den här ätstörningen. Det här kan bli riktigt allvarligt eftersom kroppens bränsle till slut är borta. En anorektiker kan ofta låtsas att denne har ätit i skolan eller på en annan plats istället för att äta hemma och kommer vikten på tal, pratas det ofta bort.

Bulimi

En bulimiker kan äta stora mängder mat. Ofta är det sådan mat som ses som dålig, till exempel chips, godis eller snabbmat. Efteråt försöker man göra sig av med maten på ett extremt sätt. Man kan träna överdrivet mycket efter matintaget, försöka kräkas upp maten eller så missbrukar man laxermedel. Ibland kan man också göra alla de här sakerna. Bulimi är ofta svårare att upptäcka än anorexi och det kan gå flera månader innan någon misstänker något.

Hetsätning

Om man lider av ätstörningen hetsätning äter man stora mängder mat och annat på kort tid. Det liknar till viss del bulimi, men man gör sig inte av med maten på något sätt efter intaget. Den här hetsätningen leder ofta till övervikt eller i alla fall till viktökning.

Ätstörning som inte tillhör en speciell grupp

Det finns också ätstörningar som inte tillhör något speciell grupp eller sjukdom. Det kan till exempel vara så att man känner igen sig i vissa delar av bulimi, vissa delar av anorexi och så vidare. Det här är den vanligaste sortens ätstörning.

Att få hjälp

Ätstörningar drabbar ofta unga personer, men man kan också drabbas som vuxen. Ungdomar kan få hjälp hos till exempel BUP, medan vuxna personer ofta får söka hjälp på en vårdcentral. Många som lider av ätstörningar skaffar inte den hjälp de behöver. Man skäms helt enkelt för sitt sätt att bete sig. Andra vill inte riskera att läggas in för att de uppnått en viss vikt de vill kunna hålla. En ätstörning är dock allvarlig och det är sällan man kan bota den på egen hand.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *