Att äta tillräckligt

Ibland kan det vara svårt att veta hur mycket man bör äta. Man kan finna olika tabeller för hur många kalorier man bör få i sig på en dag, men beroende på hur mycket man rör sig kan man behöva äta mer eller mindre. När man äter något gott kan det vara lätt att ta en portion till bara för att man tycker att maten är god. Det är dock dumt. Hur mycket ska man äta egentligen?

Äta när man är hungrig

Man bör äta något när man är hungrig. Om det bara är en kort stund sedan man åt senast är det dock ofta bara en falsk känsla av hunger. Då kan det räcka med att dricka några glas vatten för att kunna avvakta en stund till med att äta. Om man vet att det snart ska serveras mat är det inte heller speciellt bra att göra sig en macka bara för att man är lite hungrig. Även då kan ett glas vatten eller annan dryck vara ett bättre alternativ.

När man väl äter är det också klokt att man ser till att låta maten ta tid. Man bör också verkligen tugga maten ordentligt. På så sätt hinner maten komma ner i magsäcken. Generellt sett tar det omkring en halvtimme från det att man har ätit tills dess att man känner att man är mätt. Att äta mer efter att man har tagit en rejäl portion kan alltså vara helt onödigt. Om man trots allt vill äta mer kan lite sallad vara ett bra alternativ.

Inte äta när man har tråkigt

Om man sitter hemma vid datorn eller liknande kan man snabbt känna sig lite uttråkad. Då är det lätt hänt att man går och hämtar något som man kan äta. Det är ofta en fälla man hamnar i om man studerar hemifrån, om man är sjuk eller om man jobbar hemifrån. Då gäller det att bryta beteendet i tid. Kanske kan man gå ut och ta en promenad istället? Ett annat alternativ är helt enkelt att man har lite gurkstavar eller morotsstavar i kylen som man kan tugga på.

Bra mellanmål och snacks

Mellanmål och snacks kan behövas om man jobbar hårt eller om man väljer att äta lite mindre till middag eller frukost. Det är dock klokt att se till att mellanmålet eller snackset är av det nyttigare slaget. Det kan vara en frukt, en proteinbar eller kanske lite popcorn om det är tal om snacks till tv:n.

Lagom stor portion

Oavsett om man äter hemma eller på restaurang kan det vara klokt att fundara över hur stor portion man tar. Är det buffé kan man själv anpassa sin portion. Ofta är det bättre att ta en mindre portion för att sedan ta om ifall det behövs.