Hur får man brister?

Om man inte följer de råd som finns gällande kost finns det alltid en viss risk för att man utvecklar en vitaminbrist. Det finns också tillfällen då man kan få näringsbrist eller vitaminbrist trots att man äter precis som man bör göra.

Hög ämnesomsättning

Ibland har man en extremt hög ämnesomsättning. Det kan vara ärftligt eller så utvecklar kroppen den i takt med att man börjar träna mer eller liknande. Då kan det hända att kroppen inte hinner tillgodogöra sig alla ämnen i maten. Samma sak kan också hända om man blir magsjuk eller liknande så att allt man äter snabbt kommer ut igen. Då hinner kroppen inte ta upp matens innehåll.

Ätstörningar

Om man har en ätstörning och kanske svälter sig själv kan kroppen inte heller tillgodogöra sig det som finns i kosten. Många gånger äter man alltför lite för att kroppen ska bry sig om att hantera det som äts alls. Om det går riktigt långt kan det bli så illa att man svimmar eller rent av avlider. Kroppen stänger helt enkelt av sig själv när den inte får tillräckligt med näring och vitaminer.

Felaktig kost

Om man äter mycket men fel kan man också drabbas av vitaminbrist. Om man bara äter snabbmat hela veckan och sedan inte äter speciellt mycket på helgen är risken stor att man har flera större brister i kroppen. Det kan därför vara klokt att undersöka vad det man äter egentligen innehåller. Är det i stort sett bara fett och inte mycket vitaminer kan det vara klokt att byta kost.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *