Sädesfältscirklar – olösta mysterier eller självklar bluff

Att i princip all mat vi äter är beroende av ett välfungerande jordbruk är någonting många av oss inte tänker på särskilt ofta. Även när vi äter kött så är köttet beroende av grödor som odlas på gigantiska fält. Det var under 1970-talet som man först började uppmärksamma att en del odlingsfält i Storbritannien dekorerats med stora geometriska mönster, så kallade sädesfältscirklar. Det tog inte lång tid innan olika myter började spridas om hur de hade uppkommit.

På tal om odling. Om du driver jordbruk eller har en stor gård och har en ATV kan du dra stor nytta av en ATV-kärra. En ATV är ett av de smidigaste sätten att ta sig från en plats till en annan, särskilt ute på landet. Om du kompletterar ATVn med en ATV-kärra kan du dessutom frakta matjord, stubbar och grenar och annat so kan tänkas behöva fraktas i samband med att du arbetar i skog och land.

Gjorda av UFOn eller mänsklig hand?

Den kanske populäraste myten om hur sädesfältscirklarna uppstod gick ut på att de skapats av utomjordiska besökare. Som argument för att de hade utomjordisk härkomst anfördes ofta någon tes som bottnade i matematiska teorier. Ofta påstods specifikt att det var den typ av utomjordingar som ibland kallas för Greys som skulle skapat den. Du vet den där typiska idén om en liten grå utomjording med stort huvud som var populär framför allt under 1970- och 80-talen.

Idag verkar det dock klarlagt att sädesfältscirklar alltid görs av mänsklig hand, direkt eller indirekt. Men, kanske du undrar, vad menar du med att sädesfältscirklar skulle vara gjorda indirekt? Jo, i Storbritannien har man konstaterat att visa sädesfältscirklar är konsekvenser av gamla stenmonument. Monument kan vara begravda i jorden och påverka växtligheten ovanför. Eftersom monument ofta är symmetriska ger de då upphov till symmetriska mönster i grödorna som växer på dem.

Så svaret på om sädesfältscirklar är olösta mysterier eller självklara bluffar faller någonstans mitt emellan. Ibland var de bluffar, i vissa fall var de mystiska tills dess att vi klurade ut lösningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *