I ett kök har man ofta en hel del saker och man tenderar att samla på sig alltmer efterhand. Många gånger kan det vara så att man behöver en sak i ett recept, men man behöver inte en helt paket och då blir resten stående. Sådant man inte använder ofta hamnar för det mesta längst in och så missar man att man har det och köper nytt. Till slut blir sakerna gamla. Även i frysen kan saker bli för gamla för att äta, även om man inte tror det. Fläskkött håller för det mesta inte längre än sex månader i frysen, sedan bör det kastas.
Skapa ordning med listor och burkar
Ett sätt att skapa ordning och reda är genom att sätta upp listor på skåpsluckor, frys samt kyl med vad som finns där i. När man tar något stryker man det från listan och sedan fyller man på om man köper något. I skafferiet är det praktiskt att hälla över gryn, mjöl, linser och annat i genomskinliga burkar. Då tar det inte smak från annat och man kan också lätt se hur mycket som finns kvar av sakerna. Dessutom minskar man risken att drabbas av mjölbaggar och andra skadeinsekter.