Att lida av näringsbrist

Det är sällan roligt att drabbas av näringsbrist, men då och då kan det ske. Det går dock att få ordning på bristen. Det kan ta ett tag att få upp nivåerna i kroppen igen men tids nog brukar det gå. Om man kommer riktigt långt in i en näringsbrist är det inte alltid det räcker med att man bara äter lite bättre. Då kan man behöva lite extra tillskott.

Lägga om sin kost

Om man känner sig trött och misstänker att man inte har ätit riktigt rätt kan det vara läge att lägga om sin kost. Har man mestadels ätit snabbtmat och andra onyttigheter kan det vara dags att börja laga husmanskost och annan nyttigare mat. Ska man lägga om sin kost kan det vara klokt att göra det i samråd med till exempel en dietist. Om man är ungdom kan man få en hel del bra tips på Ungdomsmottagningen och där är besöken dessutom gratis upp till en viss ålder.

Ta kosttillskott

Om man har ätit felaktigt under en riktigt lång tid kan det ta än längre tid att få tillräckligt med näring i kroppen. Den näring man får i sig genom maten går många gånger åt för att kroppen ska kunna fungera för dagen och man kan behöva ta kosttillskott för att få i sig nog med näring så att depåerna i kroppen byggs upp.

Det finns flera olika typer av kosttillskott och det kan vara klokt att läsa mer om vad de egentligen innehåller så att man inte får i sig för mycket av några ämnen. Det är också bra att fundera över hur man balanserar sin kost. Det är till exempel viktigt att man ser till att man inte äter allt för mycket fett medan kolhydrater, fiber och protein ligger under eller precis på gränsen.

När bristen inte ger med sig

Om man har näringsbrist som inte ger med sig trots att man på alla sätt försöker behandla den på egen hand kan det vara klokt att kontakta sin läkare. Det kanske är något annat än bara dålig kost som spökar. Det kan till exempel vara så att kroppen använder näring till något annat eller så kanske den förbränning man har i kroppen är för hög. Många av de här sakerna kan konstateras med hjälp av att man tar ett enkelt blodprov. På så sätt kan man också få reda på hur pass allvarlig näringsbrist man har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *