Maten som förstör våra tänder

Det är ingen hemlighet att det är maten vi äter som förstör våra tänder. Innan människan odlade sockerbetor hade vi mycket bättre tänder och hål i tänderna var ovanligt. Därför är det viktigt att tänka på vad man äter för att säkerställa en god munhälsa nu och i framtiden.

Så tar du hand om tänderna

Förutom att undvika att äta det som fräter hål på tänderna, är det även viktigt att ta hand om dem på andra sätt. Man bör alltid borsta tänderna två gånger om dagen och vid behov kan det behövas en rensning mellan tänderna för att hålla rent även där då vanliga tandborstar inte kommer åt. Om man har problem med dålig andedräkt skadar det inte med en munskölj som fräschar upp andedräkten när man väl håller på.

Om du har fått en intakt tandrad och behöver nya tänder kan du vända dig till en tandläkarmottagning för att få proteser och implantat. För att få ett tandimplantat i Stockholm kan du antingen fråga folk i din omgivning om de kan rekommendera en passande klinik eller själv söka på nätet efter olika kliniker. Sedan får du boka konsultation och vänta på tiden då du får dina nya tänder på plats. Men tänk på att det kan bli en dyr historia. Att ha sina finanser i ordning innan kan därför vara en god idé.

Dolt socker en stor bov

Små barn blir i mycket tidig ålder utsatt för socker av olika slag. Det är inte ovanligt att föräldrar ger sötad välling eller saft i nappflaskan och barnens små tänder blir därför tidigt utsatta för sockrets negativa påverkan på munhälsan, vilket kan få långvariga konsekvenser.

Idag finns det många produkter som innehåller dolt socker, det vill säga att det finns mycket som innehåller socker och som man kanske inte tänker på. Godis, läsk och kakor är ganska självklara sockerkällor, men ketchup, bröd eller frukostflingor är mindre självklara. Att ta hand om sina tänder är viktigt i alla åldrar för att förebygga tandlossning och dyra tandläkarbesök.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *