Mat för bättre tandhälsa

Inte bara tandhygienen påverkar hur bra tänderna mår. Tvärtom finns det mängder av saker du kan göra för en bättre tandhälsa. Här följer tips på vad du kan äta för att få friskare, starkare tänder.

Ost

Studier visar att ost höjer pH-värdet i munnen och minskar risken för karies. Osten du äter innehåller även kalcium och protein, två näringsämnen som stärker tandemaljen. Bra skäl att äta ost!

Yoghurt

Yoghurt innehåller också näringsämnena kalcium och protein för starkare emalj på tänderna. En annan hälsofördel med att äta livsmedlet i fråga är att det har probiotika, som motar bort dåliga bakterier i tandköttet. Ett välmående tandkött är A och O för en bra tandhälsa och på https://www.sunstargum.com/se/ kan du läsa mer om hur du kan få ännu bättre munhälsa.

Bladgrönsaker

Bladgrönsaker som grönkål och spenat är rika på andra näringsämnen än emaljstärkande kalcium, som de också har gott om. De innehåller flera B-vitaminer och som studier visat kan minska risken för dåligt tandkött – i synnerhet hos gravida.

Äpple

Sötsaker är dessvärre något som kan orsaka kaos i munnen, men det beror såklart på vilka söta saker du stoppar i den. Äpplen är exempel på en sötsak i fruktform och som rent av kan ha en positiv effekt på tandhälsan. Genom att äta ett äpple får du i dig fiber, vilket stimulerar tandköttet och salivproduktionen. Saliv tvättar för övrigt munnen ren från matpartiklar och bakterier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *