Hygien i köket

En sak som är mycket viktig att tänka på när man lagar mat, hanterar råvaror och är i köket överlag är hygien. Det räcker inte med att torka händerna på hushållspapper utan de ska tvättas med varmt vatten och tvål. Har man möjlighet att använda handsprit är det ännu bättre. Vad mer bör man tänka på när man ska laga mat, baka eller göra annat i köket?

Sjukdomar i köket

Om man ska laga mat till sig själv och bor ensam har man antagligen inget annat val än att ställa sig i köket trots att man är sjuk. Ska man däremot laga mat till andra bör någon annan ta över. I många restauranger får man inte ens gå in i köket om man är sjuk. Det är på grund av att virus som hamnar i maten lätt kan smitta dem som äter.

Rena kläder i köket

Om man ska laga mat eller baka åt många kan det vara klokt att i alla fall ta på sig en ren tröja. Har man suttit och klappat katten finns det ofta päls på kläderna som kan hamna i maten och det är inte trevligt. En stickad tröja eller långärmat är inte heller så praktiskt i köket. En vanlig t-shirt utan detaljer kan dock vara ett klokare val. På restaurang har personalen ofta vita kläder av en anledning, och det är just för att man lätt ska se eventuell smuts.

Livsmedelshygien

Hos Livsmedelsverket kan man läsa mer om livsmedelshygien samt om hygienrutiner som bör tillämpas i köket. Om man känner sig det minsta osäker kan man gå in där och läsa på. Där finns det också tabeller för hur hög temperatur kött ska uppnå för att vara väl tillagat, samt för hur kallt man bör ha det i kyl och frys.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *