Kan LCHF vara något för dig?

Det kommer ständigt nya dieter och kosthållningar för viktnedgång, men bara ett fåtal av dessa hänger med en längre tid. Det måste man verkligen säga att LCHF har gjort, då det fortfarande är en populär kosthållning för många. Många börjar med LCHF för att gå ner i vikt, men när målet är nått kan det kännas enkelt att fortsätta på samma linje för att slippa mer sockersug än nödvändigt. Många upplever att LCHF är en enkel kost att hålla koll på. Man räknar inte kalorier utan snarare kolhydrater. När man väl kommit in i kosten är det inte heller särskilt svårt, då man snabbt lär sig vilka livsmedel som är “bra” och vilka som är mindre bra när man äter en LCHF-kost. Nedan ska vi kolla närmare på vad LCHF egentligen är.

[IMAGE=ebswpEeStUev.jpg]

Vad är LCHF?

De flesta lär ha hört talas om LCHF vid det här laget. LCHF står för Low Carb High Fat, och skiljer sig från GI-metoden som förvisso också är en kost med lågt intag av kolhydrater men där fetthalten inte är så hög som i en LCHF-kost. Man ska dra ner på kolhydrater, och för dem som inte har så bra koll på vad kolhydrater är så rör det sig bland annat om pasta, potatis, bröd och socker. Med andra ord, många vanliga livsmedel om man inte riktat in sig på en kost med lågt innehåll av kolhydrater. Två av de främsta fördelarna med LCHF är att man slipper gå hungrig samt att blodsockernivån hålls mer stabil. Detta gör det lättare att undvika fallgropar med syndardagar då man redan känner sig mätt och inte har samma sockersug.

Vad äter man när man vill unna sig något gott?

Visst kommer det dagar när man vill ha något sötare även med LCHF. Bättre godsaker att välja på är exempelvis nötter, bär, mörk choklad och grädde. Det man ska tänka på är att i största möjliga mån välja sockerfria produkter. Man kan äta nötterna som de är eller doppa dem i mörk choklad för att göra det lite lyxigare. Bären kan man äta tillsammans med grädde eller turkisk yoghurt. Har man dessutom frysta bär kan man krossa dessa med en gaffel för att få en glassigare konsistens. För de flesta blir ingen diet en livsstil om man inte någon gång får lov att tumma lite på reglerna. Ska man gifta sig kanske det är dags att unna sig en traditionell bröllopstårta och sju sorters kakor. Den dagen man gifter sig vill man ha allt gott i matväg, och bröllopsdekorationer såsom konfetti och bröllopsballonger för att kunna skapa ett riktigt drömbröllop.

Många förknippar LCHF med grönsaker, feta såser och kött. Även om detta är vanligt förekommande inom LCHF så går det även att äta LCHF om man är vegetarian, då man naturligtvis kan skippa köttet och hitta andra vägar.