Vanliga vitaminbrister

Hos Internetmedicin kan man läsa mer om flera olika sorters vitaminbrister. Beroende på hur man lever, hur man äter och liknande kan man drabbas av flera olika vitaminbrister och de kan vara mer eller mindre allvarliga. Det finns också vitaminbrister som är vanligare än andra. De kan också förekomma i varierande omfattning i olika åldersgrupper. När det gäller till exempel D-vitaminbrist är den oftast vanligare hos äldre personer som inte är ute i solen så ofta. Vilka vitaminbrister finns det?

Brist på A-vitamin

I Sverige är det relativt ovanligt att man drabbas av A-vitaminbrist och det sker oftast om man har IBS eller någon annan form av mag- tarmsjukdom. Om man märker av att man har fått ett sämre mörkerseende kan det vara bra att kontrollera om man har brist på A-vitamin. Just den här vitaminen finns i saker som inälvsmat, matfett, ägg, grönsaker och rotfrukter. Framför allt morötter är en bra källa.

Brist på B12-vitamin

I regel drabbas man inte av brist på B12 utan ofta äter man rent av för mycket av den. Om man trots allt drabbas av en brist handlar det ofta om att kroppen inte kan ta upp vitaminen i den mån som behövs. Om man har opererat magsäcken, har en automimmun sjukdom eller diabetets är risken större för att kroppen inte kan ta upp rätt halt av vitamin B12. Ofta lagras vitaminen i levern och det gör att nivåerna i kroppen i regel sjunker väldigt långsamt. Om man börjar äta vegetariskt och inte har fått koll på hur man ska äta kan nivåerna sjunka, men det går sällan så långt att man får några symtom av det.

C-vitamin

För att kroppens benvävnad och brosk ska kunna byggas upp behöver man ha C-vitamin. Det är relativt enkelt att få i sig sitt dagsbehov. Allt som behövs är tre brysselkål eller en lite större apelsin. Om man äter brysselkolen varm eller om den har värmts flera gånger kan man dock behöva äta lite mer eftersom vitaminen är känslig för värme.

D-vitamin

Det finns flera produkter som är berikade med D-vitamin i dag, men trots det äter många för lite av vitaminen. Om man äter en medicin som minskar upptaget, om man har en sjukdom i tarmarna eller om man inte vistas i solen speciellt mycket är risken stor att drabbas av brist på vitaminen. Om man faller inom någon av de här kategorierna kan det vara klokt att ta kosttillskott.

Järnbrist

Om man är vegan eller vegetarian och inte äter kött, inälvor eller har fått riktig koll på hur man bör äta är risken stor att man drabbas av järnbrist. Kvinnor som menstruerar löper också stor risk att drabbas. Man behöver dock sällan äta järn hela tiden utan det kan räcka med ett par järntabletter några dagar i månaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *