Kastruller och stekpannor

I ett kök där det ska lagas mat behöver man såklart stekpannor och kastruller av olika slag. De finns i flera olika material och storlekar. Vilka varianter kan vara bra att ha?

Stekpannor och grytor i gjutjärn

En stekpanna eller gryta i gjutjärn fungerar både i ugnen och på spisen. De är mycket hållbara och kan både användas för att laga stekar, köttgrytor, stroganoff och för att steka vanliga köttbitar. En nackdel med den här typen av stekpannor och grytor är dock att de är väldigt tunga att hantera. I många fall kan man behöva använda båda händerna för att hantera redskapet och om det sedan innehåller en större stek, vatten och andra ingredienser blir den ännu tyngre att hantera.

Kopparstekpanna

Kopparstekpannor är ofta relativt dyra och därför ser man dem ganska sällan i hemmen. Det är inte heller speciellt vanligt att man använder dem till att bara steka köttbullar eller annan husmanskost i. Många gånger är det så att man bara använder kopparpannan för att flambera. Det är inte direkt något som man gör till vardags.

Stekpanna med teflon

En stekpanna med teflon är antagligen den vanligaste typen av stekpanna i svenska hem. Den kan användas på i stort sett alla spisar och dessutom kan man tillaga i stort sett alla typer av kött, fisk och fågel i den. Om det blir en skada i teflonet bör man dock komma ihåg att giftiga ämnen kan frigöras.

Kastruller och grytor i olika storlekar

När man ska koka pasta, potatis, kött eller annat behöver man grytor och kastruller som passar ändamålet. Ett par olika grytor kan alltså behövas om man ska kunna laga vanlig husmanskost och mer avancerade rätter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *