En välbalanserad kost

Hos 1177 kan man läsa mer om vad en välbalanserad kost är. Många tror att de äter välbalanserat men när man tittar på kosten är det egentligen inte så. När det gäller snabbmat, helfabrikat och liknande får man inte glömma bort att maten innehåller mycket fett och kolhydrater. Man kan tro att en hamburgare på McDonalds ska innehålla protein och nyttiga saker men så är inte fallet. Generellt sett är det mer fett än protein i maten. Så är fallet med all snabbmat.

Tallriksmodellen

Det finns en tallriksmodell som ofta används och den kan stämma mer eller mindre bra på hur man bör äta. Om man tränar mycket kanske modellen inte stämmer riktigt och mängden mat man behöver äta kan också minskas eller ökas efter hur den individuella förbränningen ser ut, samt beroende på hur mycket man rör sig under dagen.

Enligt kostcirkeln bör den största delen av tallriken täckas med grönsaker. Protein och potatis, pasta eller ris bör sedan ta upp ungefär lika stora delar. För att kostcirkeln ska bli komplett bör man också ta en frukt och någon form av dryck till varje måltid.

Måste man äta bra varje dag?

Att vilja äta onyttigt någon gång i veckan eller månaden är inget onormalt. Det är ingen katastrof att göra det så länge man inte äter så allt för ofta. Att äta onyttigt då och då kan vara ett sätt att belöna sig själv för att man faktiskt lyckas äta bra under större delen av tiden. Att ta en liten godisbit till kvällen är inte heller fel. Att äta en hel godispåse bara för att den finns hemma är dock inte speciellt bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *