LCHF-recept
 LCHF-recept för nybörjare
-->
 

LCHF-recept för nybörjare

LCHF-recept är recept med mycket lite kolhydrater, men desto mer proteiner och fett. LCHF-recept är ofta godare än traditionell mat, eftersom denna till stor del består av kolhydratrika tillbehör som ris, potatis eller pasta.

 

Den traditionella svenska maten är uppkommen under en tid då vi ofta arbetade mycket hårt fysiskt. Då behövde vi energitillskottet av kolhydrater. I dagens stillasittande arbetsliv blir alla kolhydrater däremot förödande för hälsan. LCHF-recept är därför anpassade för det liv vi lever nu.

 

LCHF-recept avstår alltså helt eller nästan helt från socker, pasta, ris, kolhydratrika rotfrukter som potatis, mjöler, bröd eller andra kolhydratsingredienser. Många frukter undviks för att de innehåller för mycket socker. Lågfettsprodukter undviks i LCHF-recept. Du kan läsa mer om hur mycket kolhydrater olika livsmedel innehåller i vår kolhydrattabell.

 

Istället består maten i LCHF-recept ofta av stora proportioner av kött, fisk eller kyckling. Mycket fett används i maten, gärna i form av Omega-3 och Omega-6 fetter. Med en sådan diet blir man mycket mätt och klarar sig bra utan att småäta mellan målen.

 

Det som kräver störst fantasi i LCHF-recept är vad man har till köttet/fisken/kycklingen där andra har pasta/potatis/ris osv. En variant är att ersätta detta med grönsaker med lite kolhydrater, som blomkål eller broccoli som kan bli stapelvara istället för potatis. Men det finns också många LCHF-recept som har en helt annan uppbyggnad, som gratänger, soppor och ägg- eller osträtter.

 

Vad som är svårt i LCHF-recept är när man vill ersätta bröd eller brödrätter som t ex pizza. Det finns då flera varianter av LCHF-”bröd” baserat på ost, färskost eller keso. En del av dessa blir verkligen jättegoda, även om man kanske inte kan använda dem på exakt samma sätt som vanligt bröd.