LCHF-recept
 Kolhydrattabell
-->
 

Kolhydrattabell

Här hittar du som bantar med LCHF en kolhydrattabell för olika livsmedel fördelade på livsmedelstyp. De värsta kolhydratfällorna hittar du inom bröd/mjöl medan animalier, fettprodukter och mejeriprodukter är de livsmedelsgrupper som du i första hand bör utgå från när du lagar mat enligt LCHF.

Kolhydrattabell olika livsmedel

 Fett

Fett gör att du står dig länge på maten och är därför centralt för dig som bantar med LCHF. Kolhydrattabell för fett visar att de flesta fettprodukter innehåller inga eller mycket lite kolhydrater.

 

Bröd och mjöl

Här hittar vi de aldra största kolhydrat-bovarna för dig som äter enligt LCHF. Här finns ris, pasta och mjöl att undvika. Här kan du också se vad brödet innehåller. Värst av allt vad gäller kolhydrater är kakor och kex.

 

Animalier - Kött, fisk och kyckling

Kött fisk och kyckling innehåller inga kolhydrater alls. Därför är de en central del av maten för dig som bantar enligt LCHF. De animalier som innehåller kolhydrater är vissa processade produkter med olika tillsatser.

 

Mejeriprodukter

Mejeriprodukter som smör, grädde och creme fraishe är mycket centrala i LCHF-recept. Vi undviker lågfettsprodukter och sockrade produkter.

 

Rotfrukter

Rotfrukter innehåller relativt mycket kolhydrater.

 

Frukt

Se upp med de söta frukterna, många frukter som t ex Banan innehåller förvånansvärt mycket kolhydrater, ofta som fruktsocker.

 

Grönsaker

Brand grönsaker hittar du många bra livsmedel att ärsätta kolhydratrika tillbehör med, t ex Broccoli och Blomkål. Dessa är mycket viktiga för dig som äter enligt LCHF.

 

Konfektyr, godis och tillbehör

I den här gruppen bör man undvika de flesta produkter enligt LCHF.

 

Dryck

Söta drycker är ett av de snabbaste och onödigaste sätten att få i sig stora mängder socker. Alkohol innehåller ofta väldigt lite kolhydrater, men bör ändå undvikas eftersom alkohol innehåller stora mängder energi.  

 

 

Källa: Livsmedelsverket Kolhydrattabell